Offerte aanvragen

Home / Betonplaten / Beton onderhoud

Beton onderhoud

Kenmerkend voor beton is dat het onderhoudsvriendelijke producten zijn. Onderhoudsvriendelijk betekent echter niet onderhoudsvrij, daarom is het belangrijk dat er op zijn tijd aandacht besteed wordt aan het beton onderhoud. SIMbeton adviseert u hoe beton onderhouden moet worden en wat te doen met vlekken door bladeren, algen en mossen op betonplaten en kalkuitbloei op betonproducten.

Beton onderhoud
Bestrating schoonmaken
Vlekken
Kalkuitbloei bestrijden
Betonmengsel
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?

Hoe maak ik mijn bestrating schoon?

Het is belangrijk dat de betonplaten regelmatig worden schoongemaakt. Het schoonvegen van de bestrating is al voldoende om de grootste bevuiling te verwijderen. Het beste kan er geveegd worden wanneer de bestrating droog is. Hierdoor verwijder je makkelijk bladeren en voorkomt u dat het vuil op een hoopje blijft liggen. De resten van de bladeren en het overige vuil kunnen geleidelijk in de betonplaten of wanden trekken en schade toebrengen op de betonproducten.

 

U kunt de bestrating ook schoonmaken met behulp van schoon water. Wanneer het beton niet school wilt worden kunt u schoon water combineren met allesreiniger en de betonproducten schoon boenen.

Vlekken door bladeren, algen en mossen

Bladeren en vergelijkbare natuurstoffen kunnen een hardnekkig probleem veroorzaken voor uw betonproducten. Sommige natuurstoffen bevatten zuren die de betonproducten aantasten. Deze zuren zijn sterker dan de toplaag van betonproducten. Daarom is het erg belangrijk om bladeren en andere stoffen zo snel mogelijk van de bestrating te verwijderen. Verkleuring dat ontstaat door natuurstoffen is tijdelijk en kan worden verwijderd met schoon water en eventueel allesreiniger.

Vlekken door bladeren, algen en mossen
Kalkuitbloei bestrijden

Kalkuitbloei bestrijden

Kalkuitbloei zorgt voor witachtige vlekken op uw bestrating. Kalkuitslag is een natuurlijk verschijnsel dat zich voordoet bij alle producten waarin cement verwerkt is. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. Ondanks de hoge kwaliteit die SIMbeton hanteert bij de productie is kalkuitbloei niet volledig uit te sluiten.

 

Kalkuitslag heeft echter geen negatieve invloed op de kwaliteit, sterkte of de duurzaamheid van onze producten. Daarnaast verdwijnt de kalkuitbloei op langere termijn vaak vanzelf.

Betonmengsel

Het betonmengsel van SIMbeton wordt met zorg samengesteld, gestort, verdicht, uitgehard en behandeld. Tijdens het uitharden van de betonmortel kunnen er minuscule haarscheurtjes aan de oppervlakte van het beton ontstaan. Deze haarscheurtjes zijn meestal niet met het blote oog te zien en doen niets af aan de structurele sterkte van het product.

 

Soms worden deze haarscheurtjes pas in een later stadium zichtbaar. Met behulp van het onderhoudsmiddel worden deze kleine haarscheurtjes voldoende gedicht. Kleine haarscheurtjes aan het betonoppervlak is een kenmerk van beton. Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elk betonnen product een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Ook kan er kleurverschil aanwezig zijn. o.a. kleurnuanceringen, wolkvorming. Dit is afhankelijk van weersinvloeden, ontkistingsolie en/of de cement.

Betonmengsel

Gebruiksadvies

Net als bij elk ander materiaal zijn er ook bij beton een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Beton is een hard en oerdegelijk materiaal, desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het betonoppervlak vallen hetgeen kan leiden tot beschadigingen.

 

Beton is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Te snelle grote temperatuurswisselingen kunnen wel beschadigingen veroorzaken. Buitenkachels, vuurkorven, BBQ enzovoorts, Deze warmte bronnen nooit direct op beton plaatsen, gebruik altijd voldoende onderzetters zodat de warmte / hete niet door kan stralen naar het beton. De plaatselijke verhitting van het beton kan leiden tot haarscheurtjes, verkleuringen en zelfs tot afbrokkel van beton.

 

Beton heeft als kenmerk dat het een poreus materiaal is. Beton ademt continu. Nadat het beton is uitgehard kan het worden voorzien van een impregneer of een vuilwerende coating.

 

Het impregneermiddel zorgt voor een langdurige afstotende werking in het beton. De coating vormt een beschermende laag aan het betonoppervlak. Er dient echter met een bepaald aantal producten rekening gehouden te worden:

 

Zuren

Gebruik geen zure producten, ( antikalk-middelen, ‘’schoonmaak’’-azijn, kalkoplossers, cementsluierverwijderaar, zoutzuur) ook niet verdund met water op het betonoppervlak, dit leidt tot onherstelbare beschadiging van het betonoppervlak.
 

Olie en vetten

Ook voor olie- en vethoudende producten geld dat het zo snel mogelijk met veel water verwijderd moeten worden. Ze kunnen bij langdurig contact hinderlijke kringen op het oppervlak geven. Het is beter om geen producten op het betonoppervlak te laten liggen, maar direct met veel warm water te verwijderen, zo kunt u vlekken voorkomen.
 

Hogedrukreinigers

Wij raden het gebruik van hogedrukreinigers alleen aan, op gepaste afstand, wanneer uw (gekleurde) betonplaten afgeven. Het risico van het gebruik van een hogedrukreiniger is dat de sterke waterstraal cementdeeltjes tussen de kleurmineralen langzaam weg spuit. Omdat deze cementdeeltjes feite als lijm werken, kunnen korrels losraken.

Organische stoffen

Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten zuren die in de tegels trekken, door regelmatig onderhoud en regen zullen deze vlekken geleidelijk weer verdwijnen.

Pas op met strooizout, het kan onze materialen aantasten, het is behoorlijk agressief.

Toch nog vragen?

Mocht u nog enkele vragen hebben, onze specialisten helpen u graag!

Bel met ons

Dagelijks bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur.

Chat met ons

Wij helpen u graag!

Stuur ons een mail

Wij reageren binnen 24 uur

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neemt u contact op met onze vakmensen voor vrijblijvend advies op maat. Stuur een mail, of vul onderstaande contactformulier in:

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contactgegevens

Industrieweg 1
7475 NH Markelo
Nederland