Offerte aanvragen
Een project afbeelding van onze Onze productkenmerken

Home / Beton oplossingen / Onze productkenmerken

Onze productkenmerken

Kwaliteit betonplaten SIMbeton

Onze betonplaten worden geproduceerd met de hoge milieuklasse XA3 en de druksterkte van C55/67. Door het productieproces en de betonsamenstelling ontstaat er een nagenoeg poreus vrij product waarbij het aantal poriën wordt geminimaliseerd. Dit met als hoofddoel om een zo’n onderhoudsarm en milieuvriendelijk product te produceren met een lange levensduur. Door deze samenstelling zijn onze betonplaten voor jaren beschermd tegen het verweren en verouderen van de betonplaten. Daarnaast wordt hierdoor het onderhoud tot het minimum beperkt. Wanneer er voor betonplaten van SIMbeton wordt gekozen is ons uitgangspunt dat de betonplaten die worden aangelegd er voor een termijn van minstens 30 tot 40 jaar blijven liggen. Onze betonproducten zijn niet voorzien van coating of na behandeld met een impregneermiddel. Dit doen wij om de reden dat de betonplaat zijn industriële charme verliest. Als u geen industriële look wenst kan er beter gekozen worden voor een betontegel of een keramische tegel.

Visueel Aspect

Waar in het verleden betonelementen alleen werden ingezet voor industriële en agrarische projecten, vinden betonproducten tegenwoordig ook hun weg als design verharding. De industriële en strakke uitstraling van betonproducten spreekt de architectonische, ruimtelijke en particuliere omgeving aan waardoor hun keuze vaker valt op een betonproduct. Echter moet er altijd rekening worden gehouden dat de betonplaten niet worden vergeleken met standaard tuintegels, bijvoorbeeld keramiek. De betonplaten van SIMbeton worden bewust gekozen voor de industriële look van de platen met de daarbij behorende eigenschappen.
 
Door deze trends zijn de visuele eisen van betonproducten een stuk hoger komen te liggen. In de praktijk blijkt dat de wens vanuit de markt niet altijd gelijk is aan de mogelijkheden in de praktijk. Wanneer u daarom van plan bent om betonproducten af te nemen adviseren wij u rekening te houden met de volgende visuele kenmerken van onze betonproducten.

Tint verschil

Tint verschil

De samenstelling van onze betonproducten is gelijkwaardig, echter kan er toch een tint-/kleurverschil ontstaan. Beton is een mengeling van natuurlijke grondstoffen, door grote verschillende in de omgevingstemperatuur, vochtigheid en zonlicht tijdens het productie- en verouderingsproces ontstaan tintverschillen.

Naast de tintverschillen krijgt elk betonproduct ook zijn eigen uiterlijk. Deze factoren zijn niet of nauwelijks bij te sturen en daardoor zijn de verschillen onoverkoombaar.

Echter is bewezen dat op termijn de tintverschillen dichter bij elkaar zullen komen wanneer de betonproducten zich in dezelfde omgeving begeven. Dit natuurlijke effect is echter ook de charme van betonproducten en ons advies is dan ook om de natuur zijn werk te laten doen.

Afdrukken & aanslag

Tijdens het productieproces en het in voorraad houden van de producten gebruiken wij kunststof afstandshouders en houten balken om de producten op te stapelen. Door het verschil van vochtigheid en licht wat de afstandshouders geven ontstaat er hiervan een lichte markering in de producten. Door ingebruikname van de betonproducten zullen deze afdrukken langzaam vervagen en vaak uiteindelijk verdwijnen, hier kan echter enkele jaren overheen gaan.
 
Afdrukken en kleur verschillen kunnen ook achteraf ontstaan door bijvoorbeeld bladeren die op de betonplaten blijven liggen maar ook door het plaatsen van meubels of bloembakken op het oppervlakte.
 
Ten slotte kan het besproeien van de tuin leiden tot geel/bruine aanslag op de betonplaten en dit kan in/en op het betonoppervlakte intrekken. Ook kan dit ontstaat door het toepassen van onbehandeld ijzer zoals tegenwoordig veel gebruikte Cortenstaal als design.

Afdrukken & aanslag
Afgeven van gekleurde betonplaten

Afgeven van gekleurde betonplaten

Tijdens het productieproces wordt er gebruikt gemaakt van een lossingsmiddel. Dit middel zorgt er voor dat het beton product niet in de mal blijft kleven. Dit lossingsmiddel in combinatie met de betonsamenstelling, laat een filmlaag achter op de betonplaten. Deze filmlaag verdwijnt na verloop van tijd en hierdoor kunnen kleine (kleurstof)betondeeltjes onder de schoenzool meegenomen worden. Dit kan resulteren in stap afdrukken op vloeren, zoals bij boten, lichte vloerbedekking of op algemene binnen en buiten vloeren.
 
Wij adviseren daarom bij het aanschaf van nieuwe platen goed op te letten of dit van toepassing is. Wanneer u bovenstaande constateert is dit te verhelpen door met een hogedrukspuit de betonplaten schoon te spuiten op gepaste afstand of schoon te schrobben met een borstel. LET OP: wanneer de hogedrukspuit niet juiste afstand wordt gebruikt, kan dit zorgen voor een poreus oppervlak, wat het verweringsproces versnelt.

Lichte afwijkingen

Onze betonproducten zijn industriële producten, ook wanneer deze in een niet industriële omgeving worden verwerkt. Houd er daarom rekening mee dat onze betonproducten qua afwerkingsniveau niet een-op-een vergeleken kunnen worden met bijvoorbeeld het afwerkingsniveau van een keramische tuintegel.

 

Hoewel onze producten met grote zorgvuldigheid worden geproduceerd ontkomen wij er niet aan dat deze af en toe licht afwijken van wenselijk. Voorbeeld hiervan zijn kleine luchtbelletjes op het oppervlak, kleine afdrukken of stapelpuntjes op het oppervlak, een zet lijn op de ronde rand of niet 100% maatvast.

 

Dit zijn echter standaard eigenschappen van onze betonproducten en kunnen niet worden voorkomen.

Lichte afwijkingen
Oervorming

Oervorming

Zeer sporadisch kunnen kleine roestplekken ontstaan in het betonproduct. Oer ontstaat door een mineraal dat zich in het zand of grind bevindt en bij contact met zuurstof en vocht expandeert en roestvorming ontstaat. Dit is inherent aan beton en niemand kan hieraan verantwoordelijkheid worden toegewezen.

 

Het is mogelijk om de oervorming uit het betonproduct te boren en deze te herstellen met betonmortel.

Kleur verschil

Bij natte omstandigheden zoals regen of wanneer de betonplaten zelf nat worden gemaakt, zult u een significant kleur verschil ervaren dan wanneer de betonplaten droog zijn. Wanneer de betonplaten nat zijn, worden betonplaten een stuk donkerder van kleur.

 

Wij adviseren daarom ook altijd wanneer u twijfelt over de kleur, om bij ons langs te komen op de fabriek om de betonplaten te bekijken. Dan kunnen wij u het kleur verschil laten zien en kunt u de kleur ter plekke beoordelen.

Kleur verschil
Kalkuitbloei

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei kan voortkomen op het oppervlak van een betonproduct. De natuurfenomeen kan zich voordoen bij elk cement gerelateerde producten. Door een chemische reactie kan er kalk vrijkomen dat zich toont aan het oppervlak en hierdoor ontstaan witte vlekken op het product.

 

De kalkuitbloei zal naar verloop van tijd verdwijnen, echter kan het ook handmatig worden verwijderd met lauw water en schoonmaakazijn. Mocht dit niet lukken dan kunt u zich bij een bestratingsspecialist of door ons laten adviseren

Veiligheid

Ten allertijden wordt het onderdeel veiligheid betrokken in het productie en ontwikkelingsproces van onze producten. Op basis hiervan zijn onze producten ook ontwikkeld. Hierdoor worden de betonplaten uitgevoerd met een ronde randafwerking aan de lange zijden en een vellingkant aan de korte zijden.

 

Daarnaast is er een zo vlakke en dicht mogelijke structuur gecreëerd om eventuele schaafwonden door ruwe producten te voorkomen. Betreft de beloopbaarheid en het uitglijden van de betonplaten is de SIMnop antislip betonplaat ontwikkeld. Door een minimale profilering van een 2 mm. noppen structuur ontstaat er meer grip en blijft de poreus vrije en dichte structuur gegarandeerd.

 

Op basis van onze ervaringen uit het verleden hebben wij geen opgeruwde producten meer in ons assortiment opgenomen. Het behoort echter wel tot onze productiemogelijkheden om opgeruwde producten te produceren. Onder andere door middel van het aanbrengen van een bezem structuren, het waterstralen of zandstralen van de betonplaten.

 

Daarnaast zijn er handmatige mogelijkheden om een ruw oppervlak te creëren nadat deze is geproduceerd. Het grote nadeel van deze opties is dat door de ruwe en poreuzere structuur het verouderingsproduct wordt versneld en het product gevoeliger wordt voor alg, mos of biofilm. Hoewel elk product in de buitenlucht hier gevoelig voor is, zit er een groot verschil in het reinigen van de betonplaten. Een poreus vrij product zal weer “schoon” worden bij bijvoorbeeld sneeuwvorming of zonlicht, bij een poreuzer product is dit effect een stuk minder.

Gladheid

In het eerste jaren nadat de betonplaten zijn geproduceerd kan er een bepaalde gladheid ontstaan op het oppervlak
van de betonplaten. Het gladde oppervlak wordt veroorzaakt door twee omstandigheden;

  1. Film van cementvet en ontkistingsolie wat vrijkomt uit de mal op de betonplaat.
  2. Het herfstseizoen. Door de aanwezigheid van blad, alg-vorming en bio film ontstaat er een gladde laag op de betonplaten. Door de veranderende klimaatomstandigheden is het herfstig weer over een langere periode wat de gladheid op de betonplaten intact houdt. Wanneer er winteromstandigheden zouden zijn met bijvoorbeeld sneeuw en ijzel zal de blad, -alg-vorming en biofilm weggaan en de groen aanslag verdwijnen.

Het opruwen van een betonplaat zal nauwelijks een verbeterd effect geven wanneer er veel blad, alg-vorming en biofilm aanwezig is. Daarnaast zal er veelvuldig onderhoud moeten plaatsvinden om de alg-vorming en bio film tegen te gaan. Wanneer dit niet gebeurd zal het oppervlak glad blijven, ondanks de structuur.

 

Een bijkomend nadeel van een ruw product is dat deze door het poreuzere oppervlak de groei en gevoeligheid van alg-vorming vergroot. Doordat het water makkelijker op het product blijft staan en het verpulverde blad op de betonplaten voor een snellere bio film zorgt. Daarnaast is alg-vorming moeilijker te verwijderen op een ruwe betonplaat en zal dit in de poreuzere betonstructuur trekken.

Onderhoud

Een gevolg van een betonproduct in de buitenlucht is dat deze onderhevig is aan een veroudering proces. Na verloop van tijd zal het beton rouwer worden en krijgt men te maken met een verkleuring. Het verweren / verouderen van beton is in het geval van gladheid een voordeel, de gladde film cementvet en ontkistingsolie van nieuwe betonplaten zal na 1 tot 2 jaar verwijden. Met als gevolg dat er een stroever oppervlak zal ontstaan, dit proces vervolgt zich in de loop der jaren, maar niet meer met de snelheid van de eerste jaren.

 

Hoe snel een betonproduct verouderd heeft te maken met de betonkwaliteit. Doordat wij produceren met de hoge milieuklasse XA3 wordt dit proces bij onze producten vertraagd. Na de eerste jaren zal het oppervlak van onze betonplaten dan ook ruwer worden, vergelijkbaar met de structuur van een soort fijn schuurpapier. Dit heeft wel als gevolg dat de betonplaten meer onderhoud nodig zullen hebben en dat hiermee het onderhoud van het sportpark ook meer aandacht nodig heeft.

 

Om het verouderingsproces te remmen kunnen de betonplaten worden behandeld met een impregneermiddel. Dit heeft als voordeel dat de vormingen van alg, mos of biofilm wordt verminderd en het onderhoud vergemakkelijk wordt.

 

 

Ik vind de geleverde betonplaten te glad, wat nu?!

Door het juiste onderhoud kan het probleem van de gladheid worden verminderd. De gladheid door alg-vorming en biofilm zal moeten worden behandeld. Bij veelvuldig gebruik van de betonplaten in de herfstperiode moeten deze vrij moeten worden gemaakt van bladvorming. Bij onze betonplaten voldoet het om deze met een vloertrekker schoon te trekken en zo ook direct de alg-vorming en biofilm te verwijderen. Als laatste oplossing kunnen de reeds gelegde betonplaten kunstmatig worden verouderd door middel van een opruwen met slijpsteen of verouderen met een cement afbreker. Wij zijn te allen tijde bereid om de klant hierover te adviseren en te helpen, daarnaast is het ook mogelijk dat wij deze oplossing eerst op een aantal proefstukken toepassen.

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neemt u contact op met onze vakmensen voor vrijblijvend advies op maat. Stuur een mail, of vul onderstaande contactformulier in:

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contactgegevens

Industrieweg 1
7475 NH Markelo
Nederland