Offerte aanvragen
Een project afbeelding van onze Keerwanden in uw tuin

Home / Keerwanden / Keerwanden speciaal voor de Tuin

Keerwanden in uw tuin

Keerwanden voor het opvangen van hoogteverschil in de tuin

Een hoogteverschil met de tuin van uw buren? Of zijn er niveauverschillen in uw tuin? In veel situaties zijn hoogte- en niveauverschillen in de tuin ongewenst en worden deze opgevangen, dit wordt ook wel een grondkering genoemd. Echter kan er ook bewust gekozen worden voor het creëren van een hoogteverschil, bijvoorbeeld voor een verhoogd terras in de tuin. Betonnen keerwanden bieden de mogelijkheid om grondkeringen te realiseren. De keerwanden zijn L-vormig en worden ook wel L elementen genoemd. Aan de voetzijde van het L element wordt de grond opgevangen, waardoor er achter het L element het wenselijke hoogteverschil ontstaat, zoals hieronder afgebeeld.

 

 

Wat zijn keerwanden? En waar moet ik opletten bij het toepassen van keerwanden in de tuin?

Een keerwand of keerelement is een L-vormig element om de grond van een hoger gelegen gedeelte  op te vangen. Dit wordt ook wel een grondkering genoemd. Een keerwand wordt vervaardigd uit beton en wordt voorzien van wapeningsstaal om de ontstane druk van het hoger gelegen gedeelte op te vangen. De constructieve waarde van een keerwand is het grote voordeel ten opzichte van andere alternatieven voor het opvangen van een hoogteverschil.

 

Het plaatsen van keerwanden in de tuin is vakwerk en wij raden aan dit door een hovenier, stratenmaker of grondwerker te laten uitvoeren. Hierbij is het van belang rekening te houden met de volgende zaken:

 

– Vorstvrij plaatsen: Ter voorkoming van het opvriezen dienen de keerwanden minimaal 25cm in de grond te worden geplaatst. De hoogte van de benodigde keerwand is dus 25 cm + de gewenste hoogte van de grondkering.

 

– Zandbed: De onder baan van de keerwanden dient te bestaan uit een gestabiliseerd zandbed van minimaal 5cm dik. Wanneer u zich in veengebied bevindt of er verkeer langs de wanden komt, bijvoorbeeld bij een oprit, is het aan te raden om een puinverbetering onder het zandbed toe te passen. Hiermee voorkomt u dat de elementen kunnen verzakken.

 

– Afwatering: Het is belangrijk om vooraf na te denken over het afvoeren van het regenwater. Dit is mogelijk door een drainerende achter vulling te gebruiken, bijvoorbeeld aarde, of door een drainage buis aan te leggen aan de voetzijde van de keerwand.

Onze keerwanden geschikt voor gebruik in de tuin en rondom een woning

In ons assortiment hebben wij vier verschillende varianten keerwanden, elk geschikt voor bepaalde toepassingen. Voor toepassingen rondom een woning en in de voor- of achtertuin zijn onze CBX keerwanden uitermate geschikt. De CBX Keerwanden kenmerken zich door het hoge afwerkingsniveau, de malgladde afwerking en de ingestorte koppelverbindingen. Daarnaast zijn de keerwanden in een tal van afmetingen leverbaar, inclusief hoekoplossingen. En door de gelijke rugdiktes van de elementen kunnen verschillende hoogtes worden gecombineerd, zonder dat er onderling dikteverschil of kieren ontstaan.

Een overzicht van een deel van de beschikbare CBX keerwanden treft u hieronder aan.

Beschikbare formaten

Mocht u meer informatie over onze CBX wanden wensen?

Bekijk dan onze productpagina van de CBX Keerwanden

Productpagina CBX Keerwanden

Het opvangen van een hoogteverschil of het creëren van niveauverschillen in de tuin

Het opvangen van een hoogte- of niveauverschil in de tuin kan voortkomen uit noodzaak of uit esthetisch oogpunt. In beide gevallen zijn er verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Wanneer het een hoogte verschil in tuin met de buren betreft is het handig om te kiezen voor een reeks keerwanden rondom de gehele tuin. Hiermee komt uw tuin hoger te liggen en zal u geen problemen ondervinden met het overtollige hemelwater. Wanneer een tuin geleidelijk naar beneden afloopt wordt er vaak gekozen om trapsgewijs niveauverschillen aan te brengen. Hiermee creëert u verschillende oppervlakten in uw tuin voor bijvoorbeeld het terras, gazon en plantenstrook.

Een verhoogd terras aanbrengen voor een zithoek in de tuin

Het creëren van een terras in een tuin is voor vele mensen een absolute must. Om dit mogelijk te maken bij een woning welke hoger gelegen is dan de tuin dient er een grondkering te worden gerealiseerd. Hiermee maakt u het mogelijk om terras op dezelfde hoogte aan te brengen als uw woning. Een andere situatie kan zijn dat u op een andere plek in de tuin een apart terras wilt creëren, welke verhoogd aangebracht dient te worden. Doordat het terras verhoogd wordt aangebracht zal het hemelwater van het terras afstromen en wordt hier geen hinder van ondervonden.

Een stabiele basis creëren voor een zwembad of zwemvijver in de tuin

Een zwemvijver of zwembad realiseren in uw tuin? U bent niet de enige, hiervoor wordt namelijk steeds vaker gekozen. Met een betonnen zwemvijver of zwembad in uw tuin creëert u een blijvende oplossing. Ons diverse aanbod keerwanden geeft u de mogelijkheid om de omvang van het zwembad naar wens te bepalen. Doordat de elementen glad zijn afgewerkt, zijn ze uitermate geschikt om tegenaan te tegelen of folie op aan te brengen. Met betonnen keerwanden kiest u voor een stabiele basis voor uw vijver of zwembad.