X
CO2 reductie SIMbeton Infographic

CO2 reductie

Met een vracht per schip verminderen wij met 48 vrachtwagenritten per week. Wat gelijk staat aan 6.604,96 KG C02 uitstoot!

Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met CO2 reductie? Bel of mail ons gerust!

Download de infographic

Mestopslag paardenhouders

SIMbeton oplossingen

Mestopslag bouwen voor paardenhouders

Het bouwen van een mestopslag kan doormiddel van sleufsilowanden en keerwanden. Sleufsilowanden zijn dikker en sterker dan keerwanden en worden standaard ingezet bij silo’s in de agrarische sector. Voor een kleinere mestopslag voldoen keerwanden echter.

Hoe bouw ik een mestopslag op?

U heeft met keerwanden de optie om een mestopslag op te zetten met hoekoplossing of zonder hoekoplossing. De meest gangbare wijze is om dit met een standaard hoekelement te doen. In dit geval sluit het hoekelement aan op de zijwand en verbindt die deze aan de achterwand. Het voordeel van deze optie is dat wenden goed op elkaar aansluiten en de naden goed dicht te kitten zijn. De andere optie is om de keerwanden om te keren en de voet naar buiten te plaatsen. In dit geval schuift de kopzijde van de achterwand tegen de zijwanden aan en wordt de hoek op deze wijze afgesloten. Bij deze optie dient er een grondwal rondom de mestopslag te worden geplaatst.

Hoe bouw ik een mestopslag op? SIMBeton

Wanneer ben ik een hobbymatige paardenhouder?

U bent een hobbymatige paardenhouder wanneer u niet als bedrijf/onderneming wordt aangemerkt. Een hobbydier is een dier dat in privé-sfeer wordt gehouden als gezelschapsdier. U bent de houder van het dier wanneer u het dier verzorgt, voert en het voer aankoopt etc. Dus wanneer u bijvoorbeeld een paardenpension heeft en paardenboxen verhuurt aan particulieren dan bent u de houder van het dier.

Het aantal dieren speelt bij de bepaling of het om hobbydieren gaat of om dieren die voor gebruiks- of winstdoeleinden worden gehouden geen directe rol. Wanneer uw dieren minder dan 350 kilogram stikstof per jaar produceren en u minder dan zeven paarden of zeventien shetlanders heeft. Dan bent u waarschijnlijk een hobbymatige paardenhouder.

Welke regels gelden voor u?

Binnen de bebouwde kom moet een afstand van 100 meter worden aangehouden tussen de mestopslag en woningen of kantoren. Buiten de bebouwde kom geldt een afstand van 50 meter.

Mestopslag kleiner dan 10 m3
Bij de meeste gemeenten valt een mestopslag kleiner dan 10m3 onder hobbymatige paardenhouderij en valt u niet onder de milieuwetgeving.

Mestopslag groter dan 10 m3
De opslag moet bestaan uit een tenminste mestdichte vloer met opstaande randen of een gelijkwaardige voorziening. De inhoud mag niet in contact komen met de bodem en het oppervlaktewater. U heeft in dit geval altijd een omgevingsvergunning nodig. Per gemeente gelden hiervoor specifieke regels. Dit staat beschreven in de gemeentelijke APV (Algemene plaatselijke verordening), hierin staan ook de regels voor de opslag van paardenmest beschreven.

Mestopslag soorten

Voor en nadelen

1
2
3
4

Mestbak standaard Keerwand


De optie met de keerwand is de goedkope oplossing. De keerwanden zet u met de voetzijde naar buiten met als vloer betonplaten. Om de wanden op de plaats te houden plaats u een grondwal tegen de wanden aan. De naden dicht u door middel van kit.

Producten


Betonelementen die hiervoor nodig zijn:

Mestbak standaard sleufsilo


Dit is een professionele wijze om mest op te slaan. De mestopslag is opgebouwd met sleufsilowanden, deze wanden zijn sterker dan keerwanden en dienen specifiek voor de mestopslag. De voet staat naar binnen en er is een speciale hoekoplossing beschikbaar. De hoekwand en de achterwand vallen exact in elkaar, waardoor kans op lekkagenaden stukken kleiner is dan met keerwanden.

De vloer van de mestopslag wordt opgevuld met betonplaten. Daarnaast wordt er een afwateringsgoot aan de voorzeiden van de mestopslag geplaatst waarmee de messtappen gecontroleerd worden afgevoerd in een zandvangput. Vervolgens, kan de afvoer van de mestopslag worden afgevoerd naar een nabijgelegen sloot of een waterput.

Het is hiermee mogelijk om afvoersappen bij het hemelwater van elkaar te schreiden. Dit wordt gerealiseerd door een afschot in de waterput.

 

Producten


Betonelementen die hiervoor nodig zijn.

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neemt u contact op met onze vakmensen voor vrijblijvend advies op maat. Informeert u gerust naar de mogelijkheden van onze keerwanden. Stuur een mail, of vul onderstaande contactformulier in:

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contactgegevens

Industrieweg 1
7475 NH Markelo
+31 547 352 190
Nederland