Offerte aanvragen
Een project afbeelding van onze Duurzaamheid SIMbeton

Home / Duurzaamheid SIMbeton

Duurzaamheid SIMbeton

CO2 en stikstof reducerende maatregelen

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de huidige industrie en SIMbeton wil hier ook zijn aandeel in hebben. Simbeton kan zich volledig conformeren naar wens van de opdrachtgever op het gebied van milieu- en duurzaamheidsmanagement. Denk hierbij aan CO2 en stikstof reducerende maatregelen, het toepassen van gerecyclede toeslagmaterialen en een cementloos product. In alle gevallen zal er van te voren een goede analyse moeten worden gemaakt naar de gevolgen van deze keuzes en of deze aansluiten op de wens van de opdrachtgever.

 

SIMbeton streeft er na om op de meest duurzame wijze haar producten te produceren, zolang het niet ten koste gaat van de kwaliteit. Door ons unieke en eigen productieproces met hoogwaardige grondstoffen produceren wij betonproducten met de betonsterkte C55/67 en Milieuklasse XA3. Door deze productiewijze zijn wij in staat op hoogwaardig beton te produceren met de minste hoeveelheid cement, geheel conform beton NEN 6720. Daarnaast kenmerken onze producten zich door de poreus vrije structuur. Deze combinatie zorgt voor een hoogwaardig betonproduct met een levensverwachting van 50 jaar. Anno 2020 is het helaas nog niet mogelijk dezelfde kwaliteit te garanderen wanneer wij ons productproces aanpassen en met circulaire grondstoffen gaan werken. Dit zal direct invloed hebben op de kwaliteit en levensduur van onze producten. Onze insteek is dan ook een hoogwaardig product te produceren met een langere levensduur, geproduceerd met schone toeslagmaterialen en die goed recyclebaar is.

Toevoer grondstoffen

Voor het produceren van betonproducten zijn zand en grind een van de meest belangrijke grondstoffen. Op basis van onze jaarlijkse productie is er een enorme hoeveelheid zand en grind nodig. Tot enkele jaren terug ging de aanvoer van deze grondstoffen volledig per as. Dit gaf een enorme belasting op rijksweken en dorpskernen, gepaard met een flinke hoeveelheid CO2 uitstoot. Op basis Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heeft SIMbeton de keuze gemaakt te investeren in de aanvoer en afvoer van grondstoffen en gereed product per schip. Doordat onze fabriek gevestigd is aan het Twente kanaal is het logistiek mogelijk deze aanpassing door te voeren. Op de kade zijn grote opslagvakken gerealiseerd voor het opslaan van de grondstoffen. Het is mogelijk om ruim 2400 ton aan grondstoffen aan te voeren per schip, dit staat gelijk aan 80 vrachtwagens. Dit levert een CO2 vermindering op van ruim 11000 kg per scheepslading.

 

Anno 2020 heeft SIMbeton besloten om de aanvoer van zand en grind volledig per schip te laten aanvoeren en de toevoer van deze grondstoffen per as te schrappen. Binnen afzienbare jaren zal de aanvoer van cement ook volledig per schip gaan. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid om ons gereed product per schip naar de eindklant toe te voeren.

Productinnovaties + Samenwerking

SIMbeton denkt graag met zijn klanten mee in de wensen die zij hebben. Wij staan in nauw contact met adviesbureaus, gemeenten en andere partijen voor het verbeteren van onze producten. Wanneer wij overtuigd zijn van de klantwens en de mogelijkheid zich biedt om hierin mee te werken zullen wij dit zeker doen. Concrete voorbeelden hiervan zijn onze SIMvlak® Rand betonplaat en de mogelijkheid om betonproducten te produceren die stikstof reducerend zijn.

SIMvlak® Rand

Vanuit de markt kwam de wens voor een betonplaat met een opstaande rand voor een kerende werking. Bij het ontwikkelingsproces van deze betonplaat is gekeken naar de concrete klantwens en de productiemogelijkheden. Op
basis hiervan is de SIMvlak® Rand betonplaat gemaakt met een kerende werking van 6,5 cm, dit is de hoogst kerende werking in de markt. Daarnaast zijn er bijbehorende hoeken ontwikkeld om de klant de mogelijkheid te geven met 2 standaard elementen een haakse hoek of radius 3,5 hoek te realiseren. Hierdoor hoeft er in het werk niet te worden gezaagd wat zal leiden tot minder afval.

Stikstof reducerende betonproducten

De nieuwste innovatie van SIMbeton is de mogelijkheid om de betonproducten uit te voeren met titaandioxide. Titaandioxide is geen nieuw product in de betonsector en wordt vaker toegepast wanneer er een witter uiterlijk
wordt gevraagd. Daarnaast wordt titaandioxide toegepast bij alle witte wegmarkeringen, zoals bijvoorbeeld belijningen en haaientanden. De meerwaarde van titaandioxide voor betonproducten is het reinigende effect, stikstof reductie en het vermogen om UV-straling te weerstaan. Hierdoor blijven de betonplaten schoner en trekken de betonproducten minder warmte aan.

 

Voor meer informatie over de werking van titaandioxide wijs ik u graag door naar de volgende website:
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wondermiddel-voor-schone-lucht/

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neemt u contact op met onze vakmensen voor vrijblijvend advies op maat. Stuur een mail, of vul onderstaande contactformulier in:

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contactgegevens

Industrieweg 1
7475 NH Markelo
Nederland