Offerte aanvragen

Home / Betonplaten / Technische Specificaties

Technische specificaties

Hoge kwaliteit SIMbeton betonplaten

De buitenkant van een betonplaat geeft alleen een beeld van de visuele eigenschappen, de binnenkant van de betonplaat is echter bepalend voor de kwaliteit. De combinatie van beton en wapening is maatgevend voor de technische kwaliteit van een betonplaat en de daarbij horende aslast.

Ga terug naar de betonplaten pagina

Hoge kwaliteit SIMbeton betonplaten

De betonplaten worden geproduceerd in onze eigen moderne betonmortelcentrale waarbij de kwaliteit altijd voorop staat. Nadat de betonplaten zijn gestort worden deze namelijk extra afgevlakt aan de stortzijde en vervolgens harden de platen 24 uur uit in de mal. Door dit proces kenmerken onze betonplaten zich door de hoge maatnauwkeurigheid, vlakke afwerking en malgladde betonstructuur. Elke betonplaat heeft de betonkwaliteit C55/C67 met milieuklasse XA3. Dit is hoogwaardige beton met een langere levensduur, waarvan de kwaliteit zichtbaar is in de praktijk.

De bepaling van de aslasten

Aslast van betonplaten

De aslast op een betonplaat geeft aan hoeveel gewicht van een voertuig per as de betonplaat kan verdragen. Als voorbeeld nemen wij een landbouwvoertuig, deze heeft een druk op de ondergrond van ongeveer 12 ton per as. De minimale aslast die in dit geval gekozen moet worden is dus 12 ton aslast. De aslast van een betonplaat is afhankelijk van drie pijlers: de ondergrond, de betonkwaliteit en de toegepaste wapening.

Ga naar de drie pijlers

De juiste ondergrond

De ondergrond bepaald de stabiliteit van de betonplaat en heeft te maken met het grondwaterpeil, of er puinverbetering is toegepast en de kwaliteit en dichtheid van het zandbed. U kunt hier meer informatie over vinden op onze grondwerk voorbereiden pagina.

De benodigde betonkwaliteit

De betonkwaliteit bepaald de hardheid van de betonplaat. Hoe hoger de betonkwaliteit, hoe harder de plaat wordt. De gehanteerde betonkwaliteit van SIMbeton, C55/67, is een hoge sterkte beton en staat daarmee garant voor de kwaliteit die wordt nagestreefd.

Wapening

De toegepaste wapening bepaalt de sterkte. Hierin geldt hoe meer kilogram staal aanwezig is, hoe sterker de betonplaat is. Naast de hoeveelheid staal heeft de wijze waarop de wapening wordt geplaatst invloed. Door middel van afstandshouders ligt de wapening altijd exact in het midden van de plaat, waarmee een optimale dekking wordt gerealiseerd. Simbeton heeft vier verschillende standaarden voor zijn wapening, verdeeld onder twee categorieën, transport wapening en constructieve wapening.

 

Transportwapening

Onder de transportwapening vallen de lichtere wapeningen, met als functie het voorkomen van breuk tijdens de transport van de betonplaten. De haalbare aslast met transportwapening gaat tot 10 ton.

 

Constructieve wapening

Onder constructieve wapening vallen de zwaardere wapening, met een constructieve functie. Dit zijn korfwapeningen die voorzien zijn van een constructieve opbouw door middel van beugels die de beide wapeningsnetten aan elkaar verbinden. Voor het opvangen van punt lasten raden wij de constructieve wapening XXL aan. Dit is een kruiswapening die voldoet wanneer u de betonplaten gebruikt als stempel-, funderings-, of stootplaten. Hieronder vindt u een overzicht van de haalbare aslasten, op basis van de wapening en de dikte van de betonplaat.

Aslasten

Diameter 10 cm 12 cm 14 cm 16 cm
Transportwapening
E6 3 ton 5 ton 9 ton 10 ton
D5 n.v.t. 6 ton 8 ton 10 ton
Constructieve wapening
D6 n.v.t. 13 ton 15 ton 20 ton
D8 n.v.t. 16 ton 20 ton 24 ton
Constructieve wapening XXL
D6 # n.v.t. 13 ton 15 ton 20 ton
D8 # n.v.t. 16 ton 20 ton 24 ton

De wapeningstekeningen worden altijd meegestuurd wanneer u een offerte bij ons opvraagt. Om een goede vergelijking te kunnen maken met andere partijen, adviseren wij u om de hoeveelheid staal en de wijze waarop de wapening wordt geplaatst met elkaar vergelijken. Dit geeft een goed beeld van de kwaliteit die SIMbeton nastreeft.

Toch nog vragen?

Mocht u nog enkele vragen hebben, onze specialisten helpen u graag.

Bel onze telefoonlijn

Dagelijks bereikbaar van 08:00 tot 17:00 uur.

Chat met ons

Wij helpen u graag

Stuur ons een mail

Wij reageren z.s.m.