X
CO2 reductie SIMbeton Infographic

CO2 reductie

Met een vracht per schip verminderen wij met 48 vrachtwagenritten per week. Wat gelijk staat aan 6.604,96 KG C02 uitstoot!

Wilt u meer weten over hoe wij omgaan met CO2 reductie? Bel of mail ons gerust!

Download de infographic

De kenmerken van beton

Wat mag u verwachten van beton?

Al jaren wordt beton gebruikt in industriële bouwwerken en grootschalige infrastructuurprojecten. Meer recent heeft dit materiaal echter ook z’n weg gevonden in de residentiële bouw. De strakke look & feel charmeert heel wat mensen, echter zijn bepaalde visuele karakteristieken inherent verbonden aan dit unieke materiaal. Het is belangrijk dat u deze meeneemt in uw keuze en weet dat er ook voor elk van deze fenomenen een oplossing is.

 

We vermelden de aandachtspunten kort hieronder:

Klinkerafdrukken
Tijdens het productieproces leggen we klinkers tussen de vloerplaten om deze te kunnen stapelen. Door het verschil in hydratatie dat hierdoor ontstaat, geven deze klinkers een lichte markering in de vloerplaat. Door ingebruikname krijgen de vloerplaten op korte tijd een natuurlijke patine en zullen de afdrukken vervagen en vaak uiteindelijk verdwijnen. Voor residentiële projecten wordt er enkel gewerkt met de Premium+ platen. Deze hebben vanaf het begin geen klinkerafdrukken.

Gladheid
Onze vloerplaten worden ‘negatief’ gegoten in een gezandstraalde stalen mal.
Hierdoor heeft het product niet de gladheid van een polybeton maar wel dezelfde visuele strakheid.

Kalkuitbloei
Kalkuitskag, ook wel kalkuitbloei of witte uitslag genoemd, kan op bepaalde momenten aan het oppervlak van beton voor komen. Dit natuurfenomeen kan zich voordoen bij alle producten op basis van cement. U hoeft zich hier echter geen zorgen over te maken, de kalkuitslag gaat weg zoals hij gekomen is.

Kleurverschillen
Beton is een mengeling van oa kalkhoudende natuurlijke grondstoffen. Door grote verschillen in omgevingstemperatuur en vochtigheid worden daarom bepaalde schakeringen zichtbaar. Bij het gebruik van kleurstoffen worden deze nuances nog extra benadrukt. Vast staat wel dat op termijn alle mogelijke kleurverschillen dichter bij elkaar komen. Die natuurlijk evolutie maakt net de charme van betonnen producten, dus gewoon de natuur haar werk laten doen is de boodschap

Stofafgave
Zoals bij elk betonproduct is het niet uit te sluiten dat de cementhuid nog een tijdje stof afgeeft. Belangrijk is om ook hier te onthouden dat dit fenomeen een tijdelijk karakter heeft. Als u de natuur haar werk laat doen zal dit automatisch ‘afslijten’. Wil u hier echter zo snel mogelijk komaf mee maken, dan kan u opteren om de platen (door ons) te (laten) impregneren met een speciaal product verkrijgbaar in de bouwhandel. Weet wel dat deze behandeling meermaals zal moeten gebeuren.

Kleine beschadigingen door gebruik
In een huis maar ook in een tuin wordt geleefd. Het kan dus altijd gebeuren dat bijvoorbeeld door iets te laten vallen er schade optreedt aan de platen. Dit kan haast altijd makkelijk hersteld worden.

Pyrietvlekken
Zeer sporadisch kunnen kleine roestkleurige vlekken op het betonoppervlak tevoorschijn komen. Pyriet is namelijk een mineraal dat zich in zand kan bevinden en dat bij contact met zuurstof en vocht expandeert en deze roestvorming veroorzaakt. Het is inherent aan beton en niemand kan hieraan verantwoordelijkheid toegewezen worden.

Onderhoud
Men mag ervan uitgaan dat alle materiaal, zeker als het buiten ligt en aldus onderhevig is aan de elementen, een periodiek onderhoud kan gebruiken. Uit ervaring gebleken dat de tuinslang in combinatie met een zeep naar keuze de beste oplossing op lange termijn blijkt en dat we dit minstens 1x per jaar moeten uitvoeren. Wat abslouut uit den boze is, zijn hogedrukspuit en het gebruik van producten op basis van zuur. Hierdoor zou de cementhuid worden aangetast en de beton brozer gemaakt.

Reiniging
Na verloop van tijd hebt u mogelijk behoefte om een grote schoonmaak te doen. Dit kan op drie manieren, biologisch, chemisch of mechanisch:

Biologisch wil zeggen dat we de natuur haar werk laten doen en dat naast het gebruik van biologische producten, die minder agressief zijn, er verder niets aan gedaan wordt. Doorheen de tijd krijgt de beton dan een bepaalde patine die zeer mooi kan zijn.

Chemisch betekent dat we de beton, met standaard in de handel verkrijgbare producten, gaan behandelen. Garantie op resultaat kan hier echter niet gegeven worden.

Mechanisch, zijnde door middel van een borstelmachine. Het juiste gebruik, het juiste type van borstel en onderhoudsproduct maken of het resultaat al dan niet geslaagd is. Wij kunnen u hierin helpen daar wij én machine én uitvoerder hebben om dit voor u uit te voeren. Neem daarom gerust contact op.

Craquelé
Tijdens het uitharden van de betonmortel kunnen er minuscule haarscheurtjes aan de oppervlakte van het beton ontstaan. Deze haarscheurtjes zijn meestal niet met het blote oog te zien en doen niets af aan de structurele sterkte van het product. Soms worden deze haarscheurtjes pas in een later stadium zichtbaar. Met behulp van het onderhoudsmiddel worden deze kleine haarscheurtjes voldoende gedicht. Kleine haarscheurtjes aan het betonoppervlak is een kenmerk van beton.

Kleurnuance
De elementen kunnen verschillen van structuur/kleur. Beton is een natuur product, u dient er rekening
mee te houden, dat de volgende aspecten betreffende het uitzicht zich kunnen voor doen: o.a.
kleurnuanceringen, wolkvorming. Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat
er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elk betonnen
product een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Ook kan er kleurverschil aanwezig zijn. o.a.
kleurnuanceringen, wolkvorming. Dit is afhankelijk van weersinvloeden, ontkistingsolie en/of de cement.

Afdruk verpakking
Stapelen / verpakken gebeurd doormiddel van betonklinker, stophout of kunststof. Dit geef een lichte kleurnuance op de beton dit kan ook zichtbaar zijn aan de oppervlakte.

Gebruiksadvies
Net als bij elk ander materiaal zijn er ook bij beton een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Beton is een hard en oerdegelijk materiaal, desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het betonoppervlak vallen hetgeen kan leiden tot beschadigingen.

Temperaturen
Beton is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Te snelle grote temperatuurswisselingen kunnen wel beschadigingen veroorzaken. Buitenkachels, vuurkorven, BQQ enzovoorts, Deze warmte bronnen nooit direct op beton plaatsen, gebruik altijd voldoende onderzetters zodat de warmte / hete niet door kan stralen naar het beton. De plaatselijke verhitting van het beton kan leiden tot haarscheurtjes, verkleuringen en zelfs tot afbrokkel van beton.

Bescherming
Beton heeft als kenmerk dat het een poreus materiaal is. Beton ademt continu. Nadat het beton is uitgehard kan het worden voorzien van een impregneer of een vuilwerende coating. Het impregneermiddel zorgt voor een langdurige afstotende werking in het beton. De coating vormt een beschermende laag aan het betonoppervlak. Er dient echter met een bepaald aantal producten rekening gehouden worden. Te weten:

Agressieve zuren: Bij agressieve zuren helpen de gebruikelijke beton technologische maatregelen onvoldoende. Agressieve zuren zuren komen regelmatig voor in agrarische toepassingen, en in de chemische en voedingsmiddelen industrie. Een specifieke vorm van zuuraantasting komt voor in riolen, namelijk de biogene zwavelzuuraantasting. Hier dienen maat regelen genomen te worden.

Olie en vetten: Ook voor olie- en vethoudende producten geld dat het zo snel mogelijk met veel water verwijderd moeten worden. Ze kunnen bij langdurig contact hinderlijke kringen op het oppervlak geven. Het is beter om geen producten op het betonoppervlak te laten liggen, maar direct met veel warm water te verwijderen, zo kunt u vlekken voorkomen.

Witte uitslag/kalkuitbloei
Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij natuurlijke processen kun je niet alle factoren in de hand houden. De natuur gaat zijn eigen gang. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating. Dit heeft overigens zeker geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontroles kan dit fenomeen niet voorkomen worden. Kalkuitbloei kan verwijderd worden met lauw water en schoonmaakazijn. Lukt dit niet dan kan uw bestratingsspecialist u ook andere middelen adviseren.

Zuren
Gebruik geen zure producten, ( antikalk-middelen, ‘’schoonmaak’’-azijn, kalkoplossers,
cementsluierverwijderaar, zoutzuur) ook niet verdund met water op het betonoppervlak, dit leidt tot onherstelbare beschadiging van het betonoppervlak.

Algen en mossen
Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard. Let er wel op dat deze ook voedingsmiddelen kunnen bevatten, die ervoor zorgen dat alg en mos terugkeren. Goede reinigingsmiddelen vindt u bij de bestratingsspecialist. Een alternatief voor reinigingsmiddelen is stoom. Hierdoor sterven algen en mossen af. U veegt later de resten gemakkelijk op.

Korstmossen
Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen in verschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Hogedrukreinigers
Wij raden het gebruik van hogedrukreinigers op al onze producten af.
De sterke waterstraal spuit cementdeeltjes tussen de kleurmineralen langzaam weg, omdat die in feite als lijm werken, kunnen korrels losraken.

Overige
Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten zuren die in de tegels trekken, door regelmatig onderhoud en regen zullen deze vlekken geleidelijk weer verdwijnen. Pas op met strooizout, het kan onze materialen aantasten, het is behoorlijk agressief.

Wilt u meer informatie ontvangen?

Neemt u contact op met onze vakmensen voor vrijblijvend advies op maat. Informeert u gerust naar de mogelijkheden van onze keerwanden. Stuur een mail, of vul onderstaande contactformulier in:

Uw naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Postcode
Plaats
Straatnaam
OpmerkingenContactgegevens

Industrieweg 1
7475 NH Markelo
+31 547 352 190
Nederland